Onderwerp
: The Curious Case Of Patty Blue - PartII
Auteur : Danny Wijngaard
Datum : 03-01-2012
 


 The Chronicles... So Far
 

The Curious Case Of Patty Blue - PartII

Zich bewust van het feit dat de mannen van Abe  niemand gevonden hadden stond Daryll zeik nat op de donkere kade.
De avond wind leek wel een pool wind met de combinatie van het zoute zeewater dat van de ranger af droop.
“ik wil naar een warme kamer met een bad” riep Daryll naar de pelrgrim die op hem af kwam lopen.
De monnik lachte en zei dat hij het zelf ook wel genoeg geluk had gehad voor vanavond en ook Yamina vond het een plan om terug te gaan naar de warme herberg waar ongetwijfeld de rondborstige bediening met grote pullen ale de sfeer er goed in zouden weten te krijgen.

De volgende dag was de groep weer compleet en ook Sandor en Lucien waren weer van de partij.
Het plan was om toch Abe nog een keer op te zoeken maar dan overdag op zijn “werk” plek.
Het andere plan was om een kijkje te nemen in het luxe badhuis Calendula dat in NorthWard lag.
Er werd besloten in 2 groepen te gaan en de verdeling was als volgt:
Lucien, Pelgrim en Snitch bezochten het badhuis dat bij Lucien een bekende plek bleek te zijn.
Yamina, Daryll en Sandor bezochten de haven om te kijken of ze Abe eventueel toch nog konden spreken over de moord op Betty.

De haven.
onderweg naar de haven is de Yamina vast besloten om niet zo lopen te klooien als gisteren.
“overdag kan ik ook ze neus opzij timmeren om wat te weten te komen” mompelt de vechtster van Astoth  met de nodige hand gebaren erbij.
Daryll hoort en kijkt het tafereel wat gelaten aan en vertrouwt er een beetje op dat de priester van Lathander wel met praten een heel eind weet te komen.
Aangekomen in de haven is het een drukte van belang, een wirwar van handelaren, scheepslui en arbeiders rent heen en weer.
Na wat navragen van Sandor weten we de plek te vinden waar Abe moet werken.
We zien hem op een gegeven moment uit een gebouwtje lopen en kijken vanaf een afstand wat hij doet.
Abe heeft duidelijk een leidinggevende functie en commandeert en ruziet wat met een man die op vernuftig gemaakte hijs machine zit.
Daryll en de Yamina hebben ook wat handlangers in de gaten die herkend worden van de avond ervoor en lichten ook Sandor in over de situatie.
Daryll en Sandor volgen Abe vervolgens als deze terug loopt naar het gebouwtje waar hij net uit kwam en de Yamina houd de boel buiten op de kade in de gaten.

“Abe mogen we je wat vragen” roept Sandor als Abe voor een deur staat op het punt om een loods in te lopen.
Abe draait zich om en loopt op de twee mannen af en reikt ze vriendelijk een hand toe “natuurlijk waar gaat het over?” antwoord de ogenschijnlijke vriendelijke Abe.
“het gaat over de moord op Blue Betty” antwoord Sandor.
Het gezicht van Abe veranderd en de vriendelijkheid verdwijnt als sneeuw voor de zon.
“ik weet daar niets van, ik kwam er wel eens maar ze wilde me niet als klant!”
Zegt Abe wat venijnig.
“dat ze jou niet als klant wilde vinden we juist interessant, iemand met jouw reputatie van losse handjes en agressief gedrag is dan al gauw verdacht”
Zegt Daryll terecht.
Abe is hier duidelijk gevoelig voor en balt zijn vuisten al als hij Daryll al tierend en schreeuwend laat weten niets met de zaak te maken te hebben en dat de ranger maar op zijn tellen moet passen met dat speurneuzen gedoe!
Als Sandor het holy symbol van Lathander laat spreken in zijn stem dan word Abe opeens bijzonder rustig en beantwoord rustig nog een paar vragen van de priester.
Abe blijkt zijn best te doen om te helpen en het lijkt erop dat hij de waarheis spreekt en niet veel met de zaak te maken heeft?
Hij zegt afscheid te hebben genomen van Betty en dat zelfs te hebben gevierd met een avondje buitensporig gedrag in “the thirsty merchant”.
Dit is een alibi wat we later kunnen checken en we bedanken Abe voor zijn medewerking.
Als we bij Yamina aankomen op de kade blijven we nog even wachten totdat de rustgevende werking van Lathander is uitgewerkt en Abe kwaad de kade op komt lopen.
We zien hem nijdig wat mannen toespreken en met ze armen zwaaien als hij vervolgens terug de loods in loopt.
Tevreden met de informatie die we hebben lopen we de haven uit.

Het badhuis.
In NorthWard aangekomen merk je meteen dat je in een compleet ander stadsdeel loopt, de stadswacht is veel prominenter aanwezig en de magische verlichting die er brand in de avond geeft alles een veel vriendelijker uitstraling als het donkere DockWard.
Dat de straten veel ruimer zijn opgezet en je daar door veel minder kleine onoverzichtelijke steegjes hebt helpt ook in het hebben van een veilig en rustiger gevoel als in de achter gelegen stadsdelen.
Voordat de Pelgrim, Snitch en Lucien aankomen bij het vooraanstaande badhuis Calendula merken ze meteen dat de city guard behoorlijk scherp is hier.
Snitch die nogal opvalt hier door zijn formaat word ook door de stadswacht in het vizier gehouden en zodra ze iets zien wat op een wapen lijkt staan er gelijk drie man om de halfling heen.
“is dat een kruisboog beste man?” vraagt de stadswacht beleefd.
“eh…eh…ja” zegt Snitch met een kunstmatige glimlach.
“en deze is gebruiksklaar met pees en al?” vervolgt de wacht.
Snitch begint weer wat te stotteren en te slissen en voordat hij antwoord kan geven ziet de wacht ook nog een riem met werpmessen glinsteren in de laag staande zon.
“zo mijnheertje ? u bent nogal wat van plan?.
Dat word een berisping voor de boog en een boete direct te betalen voor de werp dolken die tevens ingeleverd moeten worden!”
Snitch zijn glimlach word steeds kunstmatiger en Lucien gebaart hem maar te doen wat de wacht zegt voordat het helemaal uit de hand loopt.
De Pelgrim weet samen met Snitch een aantal gp’s bij elkaar te zoeken en betaalt de boete zodat we onze weg kunnen vervolgen.

Calendula is een prachtig wit en statig gebouw met een hoop versieringen van alles wat in het water leeft van garnaal tot zeemeermin.
Het eerste wat opvalt als het drietal de straat in loopt is wel dat er een hoop commotie voor de deur van het badhuis is.
Het is opvallend dat vier stadswachten voor de deur tien tallen mensen weten tegen te houden.
In DockWard zou door een linie van vier stadswachten zeker worden heen gebroken wat weer een voorbeeld is van de bescheiden houding van de mensen hier.

De Pelgrim en Lucien begeven zich onder de mensen voor de deur en beginnen ook wat commotie te maken en wat harder te schreeuwen en te trekken als de rest.
Het plan van het drietal werkt als de stadswacht hierdoor word afgeleid en even niet opletten als Snitch dan op zijn beurt langs de wachters schiet en het badhuis in loopt.
Binnengekomen merkt Snitch meteen door zijn ervaring dat er wat loos is in Calendula.
Hij realiseert zich ook dat hij als ingeslopen Halfling nu ook beter niet gepakt kan worden en ietwat nerveus loopt hij van de ene de andere schaduw in.
Hij hoort wat stemmen en probeert het geluid te traceren en sluipt die kant op.

Hij hoort stemmen uit een grote badruimte en ziet twee cityguards staan.
Ze belemmeren hem het zicht op iets en hij hoort ze praten over een vrouw in het badhuis en luitenant Candora die iemand aan het ondervragen is over iets wat deze nacht gebeurd moet zijn.
Als de wachters wat beginnen te bewegen en ze wat heen en weer lopen ziet Snitch tot zijn schrik een ogenschijnlijk dode vrouw op de koude tegels van de vloer liggen.
Ze komt overeen met Patty wat Snitch hoofdzakelijk kan opmaken uit de maat van haar boezem.
Ze heeft kleding aan (weinig kleding maar toch) die Snitch niet herkent als kenner en die ook niet echt bij Patty past.
Hij ziet ook tattoo’s waar hij eigenlijk nog nooit iets over heeft gehoord?
De Halfling sluipt door de schaduw dichterbij en een van de wachters kijkt even om, wat moeilijk kijkend vervolgd hij zijn gesprek met de tweede wachter.
Snitch adem stokte in de keel maar hij loopt verder.
Als hij dichterbij komt ziet hij Patty leggen, nu weet hij het zeker.
Ze heeft een rode kleur zeer verfijnde en kleine bustehouder en broekje aan, iets wat zeker niet bij haar paste.
De tattoos lijken nu wel een soort schilderingen van vogels en vreemde reptielen.
De twee wachters hebben het erover dat Candora huismeester Hatran aan het verhoren is over de gebeurtenissen van vannacht.
De Halfling sluipt door de schaduwen in het gebouw terug naar de ingang en de Pelgrim begint weer wat karate bewegingen te maken om de wachters te imponeren, de halfling kan zo zonder veel moeite weer buiten komen.

Conclusie.
Als de zes leden van de pasgeboren avonturiers groep weer bij elkaar zitten in de gezellige Herberg in DockWard dan komen ze tot de volgende feiten en vragen.

 • Heeft Abe die lang verdacht was wat met de zaak Patty te maken?

Zijn alibi schijnt te kloppen als Daryll en Yaminha deze controleren.

 • Patty is waarschijnlijk gewurgd omdat Snitch een stuk rode stof strak om haar nek zag zitten en voor de rest weinig tot geen bloed zag?
 • Wie heeft er in de avond toegang tot het badhuis?
 • In welk bordeel is rood een kleur die veel gedragen word?
 • Als de Pelgrim Madam Tittania heeft ingelicht dan vraagt deze om een vergelding en genoegdoening van de monnik, weet zij echt niets meer over de toedracht of het motief van de moord.

De groep zit toch best nog wel met een paar dingen en er word afgesproken een gesprekje te hebben met de huismeester Hafran.
Snitch stelt voor dat hij bij de thiefguild van Papa Boso GriGri wat gaat vragen of hij wat van de moord weet volgens de halfling is hij de aangewezen persoon die overal en vooral van NorthWard van alles weet uit de onderwereld.

Papa Boso GriGri.
Snitch heeft een prachtig verhaal vertelt aan zijn vrienden in herberg alleen als hij onderweg is dan word hij wat nerveus.
Papa Boso is namelijk een legende onder de dieven en ob=nderwereld figuren in Waterdeep, hij is naar verluid een sterke sorcerer en gat het niet uit de weg mede door sterke stemming wisselingen om mensen uit de weg te ruimen.
Door een vriend in de thiefguild heeft hij een afspraak met GriGri en hoe dichter hij de deur nadert die hij moet betreden hoe meer spijt hij krijgt van zijn grote mond.
Met een paar kloppen op de deur kijkt er iemand door een luikje en nadat hij Snitch even over het hoofd zag laat hij hem toch binnen.
Zonder te spreken loopt een wat dikke man voor Snitch uit en bij iedere stap komt er een zweterige lucht bij Snitch naar binnen.
Bij een dik rood gordijn aangekomen gebaart de man de halfling hier naar binnen te gaan en loopt terug.
Nog even slikkend en aarzelend doet Snitch het gordijn opzij en zet weer een kunstmatige glimlach op.
In een slecht verlichte hoek zit Papa Boso en hij wacht tot Snitch nadert.
“vanwaar je bezoek Snitch, het is toch wel belangrijk want mijn tijd is zeer kostbaar.”
Snitch zat op zo een begin niet te wachten en begint over de moord op Patty hij slist als nooit tevoren en hij begint er ook nog bij te stotteren.
Hij begint over een gerucht van guild wars tussen DockWard en NorthWarth, gooit tussendoor nog even de zaak Patty er door heen, hij meld ook nog even dat hij van de Red Banner guild komt en dan is de chaos wel compleet.
“Silence..!!” roept GriGri tegen Snitch en deze houd direct zijn mond.
Het is doodstil in de kamer en Papa Boso die boezemt echt ontzag en angst in bij iedereen die voor hem staat.
“allereerst hobbit is het zo dat er geen guildwar in NorthWard kan plaatsvinden omdat mijn guild de enige is die actief is daar.
Als je bewijs van een guild hebt die daar opereren zonder mijn toestemming hoor ik dat graag.
Ten tweede word ik zeer afgeleid door dat geslis en gestotter en ik hou niet van gesprekken die te lang duren en nergens over gaan.”
Als Snitch het relaas van de leider van de onderwereld aan hoort schiet hem nog een vraag te binnen?!
“heeft u enig idee wie de moordenaar zou kunnen zijn?” Snitch slikt wat als hij zijn vraag gesteld heeft.
“wie heeft gedaan, wie heeft gedaan??!! WIE HEEFT GEDAAN??!!” Papa begint wat licht te geven en is duidelijk uit zijn hum door de wat stompzinnige vragen van de kleine hobbit en hij begint het idee te krijgen zijn tijd te verdoen.
“ik weet dat toch niet jij kleine hobbit?! Praat met Hafran de huismeester?? Had je dat zelf niet kunnen bedenken?? Uit me ogen kleine kleine kleine…..weg!”
Snitch zet zijn kunstmatige glimlach weer op en is blij dat hij levend het pand verlaat.

Een paar uur later als Snitch zijn verhaal heeft gedaan en de groep compleet is vertrekken ze naar Hafran om het onderzoek voort te zetten.
In NorthWard doen de vechters peace bonds om en zorgen de mannen dat ze niet weer een beote riskeren en lopen richting Calendula.
De deur is dicht en deze keer geen wachters en mensen voor de deur.
Het badhuis is wel gesloten zo valt te lezen op een pamflet wat op de deur is getimmerd.
De deur is echter niet op slot en wat brutaal loopt de groep naar binnen.
Als je linksaf gaat bij de ingang kom je bij een kantoor zo weet Lucien te vertellen als regelmatige bezoeker hier.
Een wat magere man is in het kantoortje met wat paperassen in de weer en kijkt op als Lucien naar binnen loopt.
Hij herkent de sorcerer niet meteen maar ziet wel wat bekends en reikt hem de hand.
“wij onderzoeken in opdracht de moord op Patty en zouden het fijn vinden als we u wat vragen konden stellen.” Vervolgt de sorcerer.
“ik heb alles al verteld aan de stadswacht.” Hafran is wat achterdochtig.
“dat weet ik maar wij onderzoeken buiten de stadswacht om in opdracht van werkgevers en klanten van Patty die een eerlijk onderzoek door de stadswacht niet echt zien zitten en bang zijn dat de zaak in de doofpot beland.”
Hafran denkt even na en legt zijn papieren neer.
“wat wilt u weten?”
We vragen de huismeester van alles en het volgende komt eruit.

 • Patty is waarschijnlijk toch ergens anders gewurgd en hier neer gelegd.
 • Patty had teveel aandacht voor mannen in het badhuis en was daar voor gewaarschuwd.
 • De achter deur was op slot maar als Snitch de deur bekijkt is het een kleine moeite voor een dief om deze open te krijgen.
 • Hafran herkent Abe niet van de compositie tekening.
 • Sporen in het badhuis zijn vertrapt of weg gehaald zodat Daryll niets bruikbaars kan vinden.
 • Er komt een goed gebouwde zuiderling die een nogal uitgebreid ritueel bad neemt en aandacht van Patty had.
 • De zoon van een grote overleden koopman genaamd Gilian Trouvite is ook veel met Patty gezien de laatste tijd en deze heeft ook de hobby te schilderen?

 

De groep heeft dus weer wat informatie om verder te borduren in deze vreemde zaak.
Meerdere mogelijkheden te onderzoeken en de meest voor de hand liggende vraag is natuurlijk nog steeds, waarom is Patty in het badhuis neergelegd als ze ergens anders om het leven is gebracht?

 

 

 

 

 

 

 

 
Paladins! A Forgotten Realms Campaign - All contents © copyright 2004. All rights reserved.